Вкус на лято и йога..

Да правиш йога под открито небе е нещо специално за мен, но няма по-голямо щастие от това да споделиш „нещото“, което харесваш с човека, когото обичаш…

Здравей..Cool

Дали днес е време за усмивка?.. Вътрешна, искряща усмивка. От усмивките, които те карат да се чувстваш истински щастлив. Случвало ли ти се е, да се събуждаш в лятна утрин през август преизпълнен с щастие?.. Вътрешно усмихнат с идеята, че живота е прекрасен и днес ще бъде един вълшебен слънчев ден. Мистичен ден, обагрен с цветовете на лятото. Сини морски краски облечени в слънчеви лъчи. Песента на чайките примесена с мирис на солена вода. Малки песъчинки златен пясък покриващ загорялата ти кожа.. и една нежна, лятна усмивка, сякаш е застанала в корема ти, напомняйки – Аз съм жив. Истински жив…

Ще те попитам: Как започва деня ти?.. След първата чаша, кафе?.. или може би след сутрешна закуска?.. Други предположения?.. Аз ще ти кажа. Денят ти започва в мига, когато отвориш очи. Добро утро. Днес е време да направиш своя нов избор!.. Време в което ще бъдеш щастлив, да живееш здравословно и да правиш йога под открито небе с любим човек. Ще ти кажа нещо за твоята йога практика. Това не е просто една здравословна система. Това е „нещото“ възникнало назад във времето, далеч от дългите пръсти на човешкото Его. Древна наука в която се е преплел фин усет за баланс, творческо дълголетие и осъзнатост по пътя към собственото ти здраве. Дали е толкова мистична, колкото изглежда в действителност, зависи единствено от теб и твоето възприятие към Нея. За какво служи ли?.. Тя се грижи за твоето тяло и чистотата на твоят ум. А сега мисля да ти разкажа една приказка.

Приказка за вълшебния произход на йога:

В една пещера, край която се разбивали вълните на Индийския океан, богът на йога Шива учел своята очарователна съпруга богинята Парвати на Хатха-видиа – наука за тайните в Хатха-йога, включваща асаните /магически пози, чиято практика била създадена единствено и само за индийските богове, както нектарът на Олимп бил само за безсмъртните/. Веднъж една риба, омаяна от вълшебния и мелодичен глас на бога, наблюдавала тези странни упражнения. Докато ги преживявала, тя претърпяла коренна промяна – превърнала се в човешко същество. Това бил първият йоги с името Матсиендра, което означавало на санскрит – риба прави човек. Матсиендра изучавал усърдно тайните на йога и ги предавал през вековете от учител /гуру/ на ученик /кбела/. Така легендата твърди, че йога, преподавана от Шива на неговата съпруга, била разпространена по света от една риба, превърнала се в човек.

Странна история, нали?.. Може ли да те попитам нещо? Как тази древна езотерична система може да се впише в модерния живот? Защо ти трябва да се занимаваш с йога, днес?

За щастие, може би няма нужда да търсиш отговор на този въпрос. Та той отговорът винаги си е бил там. Малко по навътре в теб. Просто е чакал подходящия момент в който да се разкрие. Замислял ли си се, че човешкото тяло е страхотен инструмент с който изследваме, изразяваме и усещаме живота си. Благодарение на него ние съществуваме. В йога се смята, че твоето щастие и свобода се влияят пряко от твоето здраве. Доброто физическо, психическо и емоционално състояние определят твоите възможности да напредваш в живота. Като физическа практика тя изгражда сила, издръжливост и здравина на тялото.

Ако редовно практикуваш йога ще балансираш тялото и съзнанието си, ще подобриш храносмилането, ще помогнеш на костите да заздравеят, ще се научиш да дишаш /колкото и странно да ти звучи/ и ще стабилизираш ендокринните функции. Звучи чудесно, нали? – но ми се иска да допълня още нещо. Знаеш ли, че физическото, умственото и емоционално здраве са неизбежно свързани и взаимодопълващи се факторни величини. Ако едно нарастне, издърпва и другите нагоре. С помощта на йога ще можеш да се справиш със стреса, който се е натрупал в тялото ти през изминалия сезон. А какъв по добър начин от това да пробваш йога под открито небе, обгърнат в слънчева лятна прегръдка на брега на морето?.. Толкова лесно, че чак умът го отхвърля… Здравето на твоето тяло и ум повдига духа ти, подобрява качеството на живот и дори начина, по който общуваш с другите. Упражненията развиват уникален физически инструмент за постигане на цели, за концентрация, за развиване на доверие и баланс. Повярвай ми! След време ще видиш как тези качества се проявяват в живота ти… И не само в твоя, а и в живота на близките до теб хора.

И така.. Защо правя йога под нежните слънчеви лъчи на брега на морето в прегръдките на любим човек?.. Може би правилния въпрос е – ако все още ти не го правиш, какво чакаш?

Лято, йога и вкус на морско щастие..

Преди да продължа нататък, ще ти разкажа една мечта. От онези – цветните мечти с вкус на йога и море. Мечта в морско синьо, която кара всеки да се обръща след нея и наивно по детски, да цъка с език. Да правиш йога сред природата е извор на живот, който подхранва всяка частица от твоето тяло с витална енергия. Тялото се събужда за новия ден с изгрева на лятото. Неговата енергия е твоя по време на йога практиката ти. Чрез дъха си усещаш мириса на морето, чрез слънцето черпиш сила за тялото, чрез допира на кожата усещаш доверието на партньора. Съзнателното наблюдение на дишането и тялото ти позволява да чувстваш изцяло връзката с природата. Дъхът става мост между вътрешната ти същност и заобикалящата среда.

Може би вече е дошъл момента в който искаш да намериш своето щастие? Ще ти кажа нещо. Всеки търси това щастие, но не всеки знае, къде да го търси. А, ти знаеш ли къде да търсиш твоето?

Да търсиш щастието извън себе си е, е като да се опиташ да уловиш облак с ласо. Твоето щастие не е вещ – то е възприятие на духа. Ти трябва да го живееш. Помни!.. Тревожния ум произтича от насочване на съзнанието към забързаното ти ежедневие, а йога е прекрасен инструмент, с който можеш да успокоиш сетивата си. Можеш ли да направиш разлика между истинските потребности и желанията си. Защо е необходимо това ли?.. Потребностите са малко на брой и без тях живота става труден, докато желанията могат да бъдат неограничени и безсмислени. За да се чувстваш щастлив, се опитай да задоволяваш потребностите. По малко са на брой и веднага носят чувство на трайно удовлетворение.. В заключение ще ти кажа нещо, което аз разбрах за себе си..

Да правиш йога под открито небе е нещо специално за мен, но няма по-голямо щастие от това да споделиш „нещото“, което харесваш с човека, когото обичаш…Wink

♥ 

Фото: Stanimir Nedyalkov Photographer
Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!