Просто един обикновен жест..

 

Всеки може да бъде велик… защото всеки може да прави услуги. За това не е необходимо непременно да завършиш университет. Не е нужно да можеш да съгласуваш правилно, сказуемото и подлога. Имаш нужда само от сърце, пълно с милосърдие и от душа направлявана с любов… Мартин Лутър Кинг

Един ден, след като се прибираше в къщи от училище, Марк забеляза как момчето пред него се спъна и изпусна всички книги, които носеше, заедно с два пуловера, бейзболна бухалка, ръкавици и малък магнетофон. Марк коленичи и му помогна да си събере разпръснатите вещи.  Тъй като вървяха в една посока, той предложи да вземе част от багажа. Докато вървяха, Марк научи, че момчето се казва Бил, че си пада по видеоигрите и бейзбола, че обича историята, но с останалите предмети има доста проблеми и освен това, току-що е скъсал с приятелката си.

Стигнаха най-напред до дома на Бил и той покани Марк да пийнат по една кола и да поиграят на една видеоигра. Следобедът мина приятно, смяха се и си приказваха за незначителни неща, а после Марк се прибра в къщи. Продължиха да се виждат в училище, обядваха заедно още един-два пъти.

След като завършиха прогимназията, двамата се записаха в една и съща гимназия и пак се виждаха от време на време. Най-накрая дойде дългоочакваната последна година и три седмици преди да се дипломират, Бил каза на Марк, че иска да поговорят.

Припомни му деня, когато за първи път се бяха срещнали.

– Сигурно си се чудил, защо тогава носих толкова много неща вкъщи? – каза Бил. Ще ти призная нещо.. Бях разчистил шкафа в училище, защото не исках да оставям моите вещи на другият, който ще дойде след мен. Бях скрил шишенце с хапчетата за сън на майка ми и се прибирах в къщи с идеята да се самоубия… След като прекарахме заедно няколко часа в разговори и смях, осъзнах, че ако се бях самоубил, щях да пропусна всичките приятни мигове, като тези в живота ми. Вълшебните мигове на приятелство и  споделяне.

Марк… Когато онзи ден в училище ти посегна да вдигнеш разпиляните ми учебници, всъщност ти направи много повече… Ти спаси един живот и му показа нов смисъл!..

По действителен случай…

С Благодарности на Джак Канфийлд и Марк Виктор Хансен…
Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!