За Дишането.. от Свами Шивананда

„Когато дъхът се лута и умът се лута.. Когато дишането е спокойно и в ума цари мир…“
Свами Шивананда
Здравей..Cool

Май е време да напиша нещо – си рекох.. Отдавна ми се върти една идея за психическото устройство на човека и неговата реакция, когато е поставен пред свършен факт. Как винаги чакаме последния момент и никога не правим нещо, просто така – превантивно.. „Има време..“ – любимият израз на човеците. Когато годините са на привършване и мотора, който тегли, остане без сили, обикновено настъпва време за равносметка. Някой го наричат завет или последен дъх.. Ти за какво си помисли?.. Последен дъх?..Blink Не е последен в действителност.. Просто от днес, може да бъде първият осъзнат дъх.. Представи си – от днес да можеш да дишаш със сърце.. Как така със сърце – ще попита някой? Просто така.. Със цялото си сърце и цялото си съзнание.. Защото има много дъх пред теб.. Ще дишаш докато можеш.. Ще дишаш с пълни гърди и ще се наслаждаваш на случващото с пълно съзнание..  – Това се нарича живот.. А също и метафора..

Ще говорим за дишането. Дишането е живот.. Можем да живеем дни наред без храна и вода, но ако не дишаме, умираме за броени минути. За това е просто удивително, колко малко внимание отделяме в обикновения живот на значимостта на правилното дишане. Според древната наука Йога, то има две основни функции:

  1. Да доставя повече кислород в кръвта, а оттам на мозъка;
  2. И овладяване на прана/жизнената енергия/, която помага да достигнем контрол над умът ни;

Какво е Пранаяма? – науката за овладяване на дишането..

Състои от серия упражнения, специално предназначени да задоволят тези потребности и да поддържат тялото в цветущо здраве.

Има три основни вида дишане:

  1. Ключично/плитко/.
  2. Ребрено/средно/.
  3. Коремно/дълбоко/.

Пълното йогийско дишане обединява и трите вида, като се започва с дълбокото дишане и се продължава с ребреното и ключично.

Повечето хора са забравили да дишат правилно. Те дишат плитко, през устата и почти или никак не използват диафрагмата. При вдишване или повдигат раменете или свиват корема. По този начин се поема малко количество кислород и се използват, само върховете на белите дробове. В резултат, жизнеността на тези хора е понижена, а устойчивостта им на болести е доста слаба.

Практикуването на йога изисква да променим дихателните си навици. Правилното дишане се извършва през носа, със затворена уста. Необходимо е пълно вдишване и издишване, в които се включват целите бели дробове. Когато издишваме, коремът се свива и диафрагмата се повдига нагоре, масажирайки сърцето. Когато вдишвате, коремът се разширява и диафрагмата слиза надолу, масажирайки коремните органи. Така както всяка асана се състои от три части, така и в пранаяма дишането се състои от три елемента: вдишване, задържане и издишване.

Хората често смятат вдишването за най-важно, но всъщност ключа е в издишването.. Колкото повече от старият въздух успеем да издишаме, толкова повече свеж въздух ще вдишаме. Йогийските дихателни упражнения наблягат специално на продължителното задържане и на издишването. Всъщност в някои упражнения издишването трае два пъти по-дълго от вдишването, а задържането до четири пъти.

Когато вдишвате през носа, въздуха се затопля и филтрира, но от гледната точка на йога, главното съображение за дишане през носа е усвояването на прана. Както дишате през носа за да почувствате някакъв аромат, по същият начин трябва да постъпите и да поемете максимално количество прана, защото обонятелните органи, през които тя прониква, за да достигне до централната нервна система и мозъка, се намират в дъното на носната кухина.

Дихателните техники ще ви научат как да контролирате прана, а оттам и ума, защото те са зависими една от друга. Когато сте разгневени или изплашени, дишането ви е плитко, бързо и неравномерно. И обратно, когато сте отпуснати или дълбоко замислени, то се забавя. Можете лесно да проверите това сами.. заслушайте се за момент в най-ниският звук в помещението в което се намирате. Сега ще установите, че като се концентрирате, вие несъзнателно забавяте или дори затаявате дишането си. Хванах ви..

След като психическото състояние се отразява на начина ви на дишане, от това следва, че контролирайки дишането, можете да се научите да контролирате психическото си състояние. Така вие не само увеличавате притока на кислород и прана, но и се подготвяте за концентрация и медитация…

Преди да започнете изпълнението на някое дихателно упражнение, трябва да се уверите, че сте разбрали как да дишате правилно, използвайки напълно диафрагмата. За да се улесни потокът на прана и да се осигури пространство за разширяване на дробовете, йоги – дишане се изпълнява в седнало положение. Гърбът шията и главата, трябва да образуват права линия в „Лесна поза“ или „Лотос“. Ако в тях се чувствате неудобно, седнете на стол.

Днес ще практикуваме „Капалабхати“.

Освен, че е част от пранаяма, Капалабхати е една от шестте Крии или хигиенни практики. Силното издишване изхвърля използвания въздух от долните дялове на белите дробове, като отваря място за поемане на чист, богат на кислород въздух и прочиства цялата дихателна система. Това е едно отлично ободряващо упражнение за начало на пранаяма. Буквално преведено името му значи – прочистване на черепа и действително, повишавайки количеството кислород в тялото, то пречиства ума и подобрява концентрацията. Капалабхати се състои от поредица вдишвания и издишвания, следвани от задържане на дъха.

За издишването се свиват рязко коремните мускули, повдига се диафрагмата и въздухът се изтласква от дробовете. При вдишването мускулите се отпускат и позволяват на дробовете да се изпълнят с въздух. Издишването трябва да е кратко, енергично и шумно, а вдишването – бавно, пасивно и беззвучно. Последователното повдигане и спускане на диафрагмата тонизира стомаха, сърцето и черния дроб. Започнете с три серии по десет вдишвания и издишвания и постепенно увеличете до тридесет вдишвания и още толкова издишвания.

Една серия Капалабхати..

Поемете два пъти въздух нормално. Вдишайте.. Издишайте, стягайки корема и вдишайте, като едновременно с това го отпуснете. Повторете двадесет пъти с равномерен ритъм, като всеки път наблягате на издишването. После вдишайте, издишайте напълно, вдишайте отново пълно и задръжте дишането колкото дълго можете, без това да ви причинява дискомфорт. Време е да издишате бавно…

Sivananda Saraswati 
Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!